Ασπρόμαυρο ή Έγχρωμο Φωτοτυπικό Μηχάνημα; Ποιές οι διαφορές;

Ασπρόμαυρο φωτοτυπικό μηχάνημα είναι αυτό που παράγει ασπρόμαυρες εκτυπώσεις ενώ έγχρωμο είναι αυτό που παράγει και έγχρωμες αλλά και ασπρόμαυρες εκτυπώσεις.

Αυτή είναι η βασική και φαινομενική διαφορά.

Εάν σκέφτεσαι να αποκτήσεις ένα νέο φωτοτυπικό μηχάνημα, πολυμηχάνημα ή εκτυπωτή, τότε ένα από τα βασικά κριτήρια αγοράς είναι αν θέλεις να είναι μονόχρωμο ή έγχρωμο.

Ποιές είναι όμως οι διαφορές μεταξύ απρόμαυρου ή έγχρωμου φωτοτυπικού μηχανήματος;

Τί πρέπει να προσέξεις;

Πώς μια φαινομενικά ασήμαντη επιλογή μπορεί να επηρεάσει τα κόστοι στην επιχείρηση ή στο γραφείου σου;

Έχουμε συντάξει ένα άρθρο με τις διαφορές μεταξύ ασπρόμαυρου και έγχρωμου φωτοτυπικού μηχανήματος έτσι ώστε βάση των αναγκών σου να επιλέξεις το κατάλληλο για εσένα.

1. Ευελιξία Χρώματος

Με έναν έγχρωμο εκτυπωτή οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Μπορείς να εκτυπώσεις σχεδόν οτιδήποτε θέλεις, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, διαφημιστικών φυλλαδίων, εγχειριδίων, χάρτες, εικόνες κλπ.

Φυσικά μπορείς εύκολα να εκτυπώσεις ασπρόμαυρα έγγραφα όπως θα έκανες με έναν ασπρόμαυρο εκτυπωτή.

Επιπλέον, η έγχρωμη εκτύπωση κάνει τις εκτυπώσεις σου να φαίνονται πιο εντυπωσιακές καθώς με τη συνοδεία ειδικού χαρτιού μπορείς να αυξήσεις την ποιότητα αποτύπωσης.

Φαντάσου να κρατούσες ένα φυλλάδιο που προωθεί ένα συγκεκριμένο προϊόν μόνο για να δεις ότι είναι τυπωμένο ασπρόμαυρα ;!:?Εάν λοιπόν θέλεις να τραβήξεις την προσοχή των πελατών σου, προτίμησε έναν έγχρωμο εκτυπωτή.

Από την άλλη πλευρά, οι μονόχρωμοι εκτυπωτές περιορίζονται στην εκτύπωση μόνο ασπρόμαυρων εγγράφων ωστόσο έχουν την δυνατότητα να παράγουν 256 αποχρώσεις του γκρι.

Fact: Εάν υπάρχουν εικόνες μέσα στα έγγραφα που απαιτούν από τον αναγνώστη να διακρίνει κάθε χρώμα, ένας ασπρόμαυρος εκτυπωτής σίγουρα δεν θα είναι αποτελεσματικός.

Επομένως αυτό που πρέπει να διερωτηθείς είναι πόσο απαραίτητες σου είναι οι έγχρωμες εκτυπώσεις;

Περιέχουν τα έγγραφά σου εικόνες; Εκτυπώνεις διαφημιστικό υλικό; Χρειάζεται να επιδείξεις διαφορές;

2. Κόστος αγοράς


Το κόστος αγοράς ενός ασπρόμαυρου φωτοτυπικού μηχανήματος είναι σίγουρα πιο μικρό από ένα αντίστοιχο έγχρωμο.

Αυτό συμβαίνει καθώς η τεχνολογία, τα αναλώσιμα και τα ανταλλακτικά που υπάρχουν στο εσωτερικό ενός έγχρωμου φωτοτυπικού μηχανήματος για την μεταφορά χρώματος στο χαρτί είναι συνήθως περισσότερα και πιο περίπλοκα σε σχέση με ένα ασπρόμαυρο μηχάνημα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει και το κόστος του μηχανήματος.

3. Ταχύτητα Εκτύπωσης


Κατά γενική ομολογία, εάν συγκρίνεις ένα ασπρόμαυρο φωτοτυπικό με ένα έγχρωμο με τα ίδια χαρακτηριστικά πέραν της έγχρωμης ή ασπρόμαυρης εκτύπωσης, ένα ασπρόμαυρο φωτοτυπικό μηχάνημα συνήθως είναι πιο γρήγορο.

Κι όταν λέμε πιο γρήγορο αναφερόμαστε στον αριθμό των σελίδων που μπορεί να παράξει ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, πολυμηχάνημα ή εκτυπωτής το λεπτό.

Συμπέρασμα; Εάν είσαι 100% σίγουρος ότι δεν χρειάζεται να εκτυπώσεις έγχρωμα έγγραφά, χρησιμοποίησε έναν ασπρόμαυρο μηχάνημα για γρήγορες ταχύτητες εκτύπωσης.

4. Λειτουργικό κόστος – Κόστος toner


Οι τιμές των toner για ασπρόμαυρα φωτοτυπικά είναι σίγουρα πιο χαμηλές απ’ ότι για ένα έγχρωμο.

Σε ένα ασπρόμαυρο μηχάνημα χρειάζεται ένα δοχείο toner ενώ σε έναν έγχρωμο χρειάζονται παραπάνω από ένα (yellow, magenta, cyan), άρα μεγαλύτερο κόστος ανεφοδιασμού του φωτοτυπικού μηχανήματος. Ανάλογα είναι και τα ανταλλακτικά μέρη που συμβάλλουν άμεσα στην παραγωγή αντιγράφων, όπως πχ τα drum, developer και transfer belt.

5. Φυσικές διαστάσεις


Οι διαστάσεις διαφέρουν. Αυτό παρατηρείται σε μικρότερα μηχανήματα, πολυμηχανήματα ή εκτυπωτές τεχνολογίας laser εκτύπωσης.

Τα έγχρωμα μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με περισσότερα εξαρτήματα και θέσεις toner από τα ασπρόμαυρα και αυτό συνήθως επηρεάζει και τις διαστάσεις τους.

Τα ασπρόμαυρα μηχανήματα πάλι επειδή διαθέτουν πιο “συμαζεμένη” τεχνολογία έχουν πιο συμπαγή όγκο σε σχέση με τα έγχρωμα και για αυτόν τον λόγο είναι ελαφρύτερα και πιο εύκολα στην μετακίνηση.

Επομένως συγκρίνοντας ένα ασπρόμαυρο φωτοτυπικό μηχάνημα με ένα έγχρωμο δεν είναι και τόσο σημαντικό πιο υπερτερεί έναντι του άλλου αλλά πρακτικά τι είναι ιδανικό για την επιχείρηση ή το γραφείο σου…

Εάν σε ενδιαφέρει το χαμηλό κόστος συντήρησης και η ταχύτητα τότε σίγουρα το ασπρόμαυρο μηχάνημα είναι κατάλληλο για εσένα.

Χρειάζεσαι χρώμα στις εκτυπώσεις σου; Έχεις σκεφτεί να επεκτείνεις τις δραστηριότητές σου, παράγοντας διαφημιστικό υλικό ή κάποιο εγχειρίδιο, το οποίο έως τώρα ανέθετες σε κάποιο τυπογραφείο;

Εάν π.χ. έχεις Φροντιστήριο και θέλεις να φτιάξεις διαφημιστικά φυλλάδια με πακέτα προσφορών, δεν θα ήταν ιδανικό να έχεις ένα έγχρωμο φωτοτυπικό; Επιπλέον την υπόλοιπη περίοδο μπορείς να χρησιμοποιήσεις έγχρωμες εκτυπώσεις για την ύλη και τις σημειώσεις που παρέχεις στους μαθητές σου, που θα τραβήξουν φυσικά και την προσοχή των γονέων.

Tότε σίγουρα με ένα έγχρωμο μηχάνημα θα κάνεις την διαφορά….

Πηγή: Zisopoulos 

Scroll to Top