printer, scanner, fax machine-1910685.jpg

Φθηνά Μελάνια Εκτυπωτή – Μύθος ή Πραγματικότητα?

Φθηνά Μελάνια Εκτυπωτή – Μύθος ή Πραγματικότητα?

Τα μελάνια εκτυπωτή είναι ακριβά πέρα από κάθε λογική.  Στον οδηγό θα δούμε γιατί το κόστος είναι τόσο υψηλό, και πώς μπορούμε να έχουμε φθηνά μελάνια εκτυπωτή.

Νέο μελάνι ή νέος εκτυπωτής?

Ένας από τους πιο φθηνούς εκτυπωτές στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι ο HP DESKJET 1010 CX015B, ο οποίος κοστίζει λιγότερα από 35 ευρώ.

Όταν χρειαστεί να αλλάξουμε τα μελάνια στον συγκεκριμένο εκτυπωτή, θα μας κοστίσει €11,49 το μαύρο, και €13,49 το τρίχρωμο μελάνι. Σύνολο 24,98 ευρώ, ή αλλιώς σχεδόν το 72% του κόστους για ολόκληρο τον εκτυπωτή.

Οι περισσότεροι εκτυπωτές πωλούνται στο κόστος. Στα μελάνια εκτυπωτή, όμως, το περιθώριο κέρδους για την εταιρεία είναι της τάξης του 60%.

Κρατώντας χαμηλό το κόστος του εκτυπωτή, είναι πιο εύκολο για τον καταναλωτή να αγοράσει τη συσκευή. Στη συνέχεια θα αγοράζει μελάνια ενδεχομένως για χρόνια.

Αυτή η τακτική δεν είναι απαραίτητα κακή ή ανήθικη. Συμβαίνει και σε άλλες βιομηχανίες. Sύμφωνα με το site Eurogamer, η Sony χάνει χάνει 60 δολάρια σε κάθε πώληση PS4. Όμως έχει μεγάλο κέρδος για κάθε παιχνίδι και για τις συνδρομές στο PlayStation Plus.

Όμως όσον αφορά τα μελάνια εκτυπωτή, όμως, το κόστος είναι ασύμμετρα υψηλό.

Πόσο ακριβά είναι τα μελάνια εκτυπωτή?

Το μελάνι HP 301, είναι ένα απλό μαύρο μελάνι, συμβατό με αρκετά από τα μοντέλα της εταιρείας. Σύμφωνα με τη Hewlett Packard περιέχει 3ml μελανιού, και βγάζει περίπου 190 σελίδες.

Στην Ελληνική αγορά θα το βρούμε στα €11,49 ευρώ. Σε απόλυτα νούμερα, δεν φαντάζει ιδιαίτερα ακριβό. €11,49 είναι το κόστος μιας πίτσας, πάνω-κάτω. Η τιμή ανά σελίδα βγαίνει στα 6 λεπτά για 190 σελίδες, αρκετά φθηνότερα από το να πηγαίναμε σε κάποιο φωτοτυπείο.

Γνωρίζετε όμως πως το συγκεκριμένο μελάνι, στη συγκεκριμένη τιμή, κοστίζει περισσότερο, αναλογικά, από μια ακριβή γαλλική σαμπάνια?

Γιατί τα μελάνια εκτυπωτή είναι τόσο ακριβά?

Ακόμα κι αν βγάλουμε απ’ έξω το υψηλό ποσοστό κέρδους, τα μελάνια εξακολουθούν να είναι ακριβά.

Σύμφωνα με τη Hewlett Packard, η εταιρεία το 2010 δαπανούσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο για έρευνα και ανάπτυξη όσον αφορά τα μελάνια.

Στο κάτω-κάτω, δεν μιλάμε για το απλό μελάνι σε ένα στυλό Bic. Τα μελάνια εκτυπωτή πρέπει να αντέχουν θέρμανση στους 150 βαθμούς Κελσίου, και 36.000 σταγόνες εκτοξεύονται το δευτερόλεπτο, με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα. Επιπλέον, το μελάνι πρέπει να στεγνώσει σχεδόν στιγμιαία στο χαρτί.

Βέβαια, την ίδια χρονιά τα κέρδη της εταιρείας μόνο από το τμήμα εκτύπωσης ήταν 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ύπουλες τακτικές στα μελάνια εκτυπωτή

Ενώ το κόστος για την έρευνα και ανάπτυξη είναι λογικό, μια έρευνα της γνωστής Βρετανικής εφημερίδας Guardian το 2013 αποκαλύπτει κάποιες ιδιαίτερα ύπουλες τακτικές σχετικά με τα μελάνια εκτυπωτή.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε χρόνο τα cartridge των μελανιών περιέχουν λιγότερα ml μελανιού από τα προηγούμενα χρόνια. Το έγχρωμο cartridge Epson T032 που κυκλοφόρησε το 2002, περιείχε 16ml μελανιού. Το έγχρωμο T089 του 2008 περιέχει 3,5ml.

Επιπλέον, μια αυτοψία στα μελανοδοχεία επιβεβαιώνει πως το σφουγγαράκι που κρατάει το μελάνι όλο και μικραίνει με τα χρόνια, με τον χώρο που απομένει να μένει απλά κενός.

Μάλιστα, σαν “επιπλέον κοροϊδία” για τους καταναλωτές, ορισμένα σημερινά “XL” μελάνια περιέχουν λιγότερα ml από απλά μελάνια πριν μερικά χρόνια, και συχνά βρίσκουμε διπλάσιες τιμές.

Όμως η πιο ύπουλη τακτική από όλες είναι το πότε ο εκτυπωτής έχει την “άδεια” για να εκτυπώσει.

Σε πολλούς εκτυπωτές είναι αδύνατη η ασπρόμαυρη εκτύπωση αν έχει τελειώσει οποιοδήποτε έγχρωμο μελάνι, ασχέτως που δεν θα χρησιμοποιηθεί.

Υπάρχουν στην αγορά πολυμηχανήματα τα οποία αρνούνται να σκανάρουν εικόνες αν ο εκτυπωτής δεν έχει γεμάτα όλα τα μελάνια.

Αυτό, βέβαια, δεν θα το δούμε να το γράφει κανένα κατάστημα στις προδιαγραφές του πολυμηχανήματος.

Ο πόλεμος με τα συμβατά μελάνια

Όταν μιλάμε για μια αγορά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, είναι λογικό οι εταιρείες των εκτυπωτών να προσπαθούν να πολεμήσουν με κάθε τρόπο τις εταιρείες που ξαναγεμίζουν μελάνια, καθώς θέτουν σε κίνδυνο τη βασική πηγή κέρδους τους.

Ο πόλεμος αυτός ξεκινάει με προπαγάνδα, πως το ξαναγέμισμα των μελανιών έχει σαν αποτέλεσμα υποδεέστερη ποιότητα. Περιλαμβάνει επίσης απειλές για τον καταναλωτή, πως αν βάλει συμβατά μελάνια, θα πάψει να ισχύει η εγγύηση του εκτυπωτή.

Το χειρότερο όμως είναι πως αρκετές εταιρείες εκτυπωτών προσθέτουν κρυπτογραφημένα μικροτσίπ σε ορισμένα από τα μελάνια τους, ώστε να αναγνωρίζονται μόνο αυτά για τον εκτυπωτή.

Τέλος, ορισμένα cartridge έχουν προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης. Μόλις περάσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία, το microchip τα κάνει να παύουν να λειτουργούν, ακόμη κι αν τα έχουμε ξαναγεμίσει πλήρως.

Πώς μπορούμε να έχουμε φθηνά μελάνια εκτυπωτή?

 

  • Αγοράζουμε συμβατά ή ξαναγεμισμένα μελάνια εκτυπωτή

Δεν έχουν όλες οι εταιρείες εκτυπωτών πολιτική με την οποία να ακυρώνεται η εγγύηση με τη χρήση συμβατών μελανιών. Πριν αγοράσετε λοιπόν έναν εκτυπωτή, μπορείτε να ερευνήσετε σχετικά με το τι ισχύει για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Δυστυχώς αυτό δεν αναγράφεται στα χαρακτηριστικά, οπότε ή θα πρέπει να ρωτήσετε κάποιον πωλητή – που το πιο πιθανό όμως είναι να μην γνωρίζει – ή να επικοινωνήσετε απευθείας με την εταιρεία σχετικά με το μοντέλο που σας ενδιαφέρει.

Από εκεί και πέρα, μπορούμε είτε να αγοράσουμε συμβατά μελάνια…

ή να ξαναγεμίσουμε τα αυθεντικά μελάνια του εκτυπωτή μας, σε κάποιο κοντινό μας κατάστημα.

Επίσης, μην σας απασχολούν οι ισχυρισμοί περί υποδεέστερης ποιότητας. Οι φωτογραφίες σας από τις διακοπές θα φαίνονται εξίσου καλά με συμβατά ή ξαναγεμισμένα μελάνια. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα καταλάβετε καν τη διαφορά.

Το ίδιο, παρεμπιπτόντως, μπορεί να ισχύει και με κάποια ακριβά φωτογραφικά χαρτιά.

  • Φροντίζουμε να εκτυπώνουμε συχνά

Αυτό φαίνεται μάλλον σαν σχήμα οξύμωρο, όμως αν έχουμε εκτυπωτή Inkjet είναι απαραίτητο να εκτυπώνουμε τακτικά για να εξοικονομήσουμε μελάνι.

Αν ο εκτυπωτής μείνει για αρκετές μέρες χωρίς εκτύπωση, ξεραίνεται το μελάνι στα ακροφύσια των κεφαλών, αρχίζουν να εμφανίζονται κενά στην εκτύπωση, και χρειάζεται καθαρισμός. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ημερών πριν συμβεί αυτό, εξαρτάται από τον κάθε εκτυπωτή.

Ο μόνος τρόπος για καθαρισμό, όμως, είναι να περάσει μια μεγάλη ποσότητα μελανιού από τις κεφαλές, το οποίο πρακτικά πάει χαμένο.

Σε ορισμένους εκτυπωτές, αρκούν τρεις ή τέσσερις καθαρισμοί για να αδειάσει εντελώς ένα 100% γεμάτο μελάνι. Πρόκειται για μια τεράστια σπατάλη, την οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Αν λοιπόν δεν σκοπεύετε να εκτυπώνετε συχνά, καλύτερα είναι να προτιμήσετε έναν laser εκτυπωτή, που δεν έχει αυτό το πρόβλημα.

  • Αγοράζουμε XL cartridge

Ναι, μπορεί το XL να σημαίνει πως μας πουλάνε γεμάτο το cartridge αντί για μισογεμάτο, αλλά συνήθως συμφέρει από το να παίρνουμε ένα μικρότερο που να κρατήσει λιγότερο.

Στο παράδειγμα του HP 301 που είδαμε παραπάνω, το κανονικό μέγεθος περιέχει 3ml και δίνει περίπου 190 σελίδες. Το XL μέγεθος περιέχει 8ml και δίνει περίπου 480 σελίδες, με κόστος ανά σελίδα 0,048 ευρώ.

  • Χρησιμοποιούμε ειδικό software για την εξοικονόμηση μελανιού

Υπάρχουν στην αγορά ορισμένες εφαρμογές που υπόσχονται με διάφορες μεθόδους να εξοικονομήσουν τα μελάνια εκτυπωτή και να μειώσουν το κόστος εκτύπωσης.

  • Αγοράζουμε εκτυπωτή που να υποστηρίζει Σύστημα Συνεχούς Ροής

Αν έχουμε μεγάλο όγκο εκτυπώσεων, υπάρχει μία δυνατότητα να μην χρησιμοποιούμε συμβατικά μελάνια εκτυπωτή, αλλά ένα σύστημα που ονομάζεται Σύστημα Συνεχούς Ροής (Continuus Ink Supply System – CISS).

Ουσιαστικά τα μελάνια εκτυπωτή βρίσκονται σε εξωτερικά δοχεία, που συνδέονται με τις κεφαλές του εκτυπωτή.

Για να γεμίσουμε το κάθε δοχείο, αγοράζουμε χύμα μελάνι, το οποίο μπορούμε να βρούμε σε αρκετά ανταγωνιστικές τιμές, της τάξης των 20 ευρώ για 500ml.

Πηγή άρθρου: pcsteps.gr

Scroll to Top