blot, kaňky, pink-655237.jpg

Η τεχνολογία των μελανιών απλοποιημένη – Μέρος Β’

Η τεχνολογία των μελανιών απλοποιημένη – Μέρος B’

4. ΜΕΛΑΝΙΑ ΔΙΑΛΥΤΗ - SOLVENT INKS

Τα μελάνια διαλύτη είναι πιό “επιθετικά” μελάνια, διαθέσιμα συνήθως σε επαγγελματικούς εκτυπωτές γραφικών τεχνών με κεφαλές inkjet και χρησιμοποιούνται συνήθως σε επιγραφές και εκτυπώσεις εξωτερικού χώρου λόγω του ότι μπορούν να τυπωθούν σε πολλά υλικά για εξωτερικό χώρο όπως αυτοκόλλητο βινύλιο και μουσαμά για φορτηγά, με εκπληκτικές χρονικές αντοχές. Ιδανικά για εκτυπώσεις σε φωτεινές επιγραφές, εκτυπώσεις βιτρίνας, θερμομεταφορά σε T-shirt, ταπετσαρίες, μουσαμάδες για φορτηγά, αυτοκόλλητα ολικής επικάλυψης αυτοκινήτων κ.α. Η χρωστική ουσία του μελανιού διαλύεται σε χημικό solvent διαλύτη αντί για νερό, και ο οποίος εξατμίζεται μετά την εκτύπωση. Η χημική τους σύσταση τα κάνει ιδανικά για εκτυπώσεις αδιάβροχες, με αντοχή στο ξεθώριασμα από την απευθείας έκθεση σε ήλιο και με αντοχές σε γρατζουνίσματα. Ομως λόγω αυτής της χημικής τους σύστασης, η οποία είναι καυστική, είναι συμβατά μόνο με επαγγελματικού εκτυπωτές μεγάλου μεγέθους, τους λεγόμενους solvent inkjet printers. Εταιρίες όπως η Mimaki, Roland, Mutoh, Epson κ.α. δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη αγορά αρκετά χρόνια.

Τα μελάνια διαλύτη Solvent, τεχνικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αν και είναι παραπλήσιες η μία με την άλλη (όπως τα υδατοδιαλυτά μελάνια pigment και dye-based):

Σκληρά solvent μελάνια– Αυτά τα μελάνια έχουν δυνατότερα και πιο καυστικά χημικά στη σύστασή τους, η οποία τα επιτρέπει να εξατμίζονται και να ξεραίνονται γρηγορότερα μετά την εκτύπωσή τους και να διεισδύουν βαθύτερα σε περισσότερα υλικά εκτύπωσης, τα οποία μπορεί να είναι και μή επιστρωμένα.

Παράδειγμα εκτύπωσης με μελάνια Solvent
Ομως, καθώς ο διαλύτης εξατμίζεται, ερχόμενος σε επαφή με τον αέρα, δημιουργεί πτητικές ουσίες οι οποίες είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό μόλις αναπνευσθούν. Σε τέτοιες εγκαταστάσεις είναι απαραίτητη η κατασκευή ειδικού χώρου εκτύπωσης με ειδικό εξαερισμό.

Eco solvent μελάνια– Η ονομασία “Eco” μπερδεύει τους περισσότερους από εμάς, γιατί η παραπλανητική ονομασία “Eco”, δεν είναι και τόσο οικολογική. Τα συγκεκριμένα μελάνια έχουν λιγότερο επικύνδυνες χημικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα Eco-solvent μελάνια (στην εταιρία εκτυπωτών Mimaki ονομάζονται Mild Solvent inks), είναι μελάνια τα οποία χρησιμοποιούν χημικούς διαλύτες όχι τόσο επιθετικούς, συνήθως παραγόμενοι από ορυκτέλαια, και είναι πιο ιδανικά για χώρους γραφείου, χωρίς ειδικό εξαερισμό.

Παράδειγμα εκτύπωσης με μελάνια ecosolvent
Το μειονέκτημα της “οικολογικής” τους σύστασης είναι η μεγαλύτερη διάρκεια στεγνώματος, από μερικά δευτερόλεπτα έως και 12 ώρες ανάλογα του υλικού εκτύπωσης και της χημικής σύστασης της κατασκευαστικής εταιρίας του μελανιού.
Τα περισσότερα υλικά και μελάνια τα τελευταία χρόνια είναι πλέον ταχυστέγνωτα, εκμηδενίζοντας το συγκεκριμένο μειονέκτημα.

5. ΜΕΛΑΝΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΣΕ ΡΟΥΧΑ

Τα μελάνια απευθείας εκτύπωσης σε ρούχα (DTG) είναι μελάνια τα οποία μεταφέρονται και στερεοποιούνται στο ρούχο (συνήθως t-shirt), συνήθως 100% βαμβακερά, με εκτύπωση από ειδικούς εκτυπωτές flat bed, όπως ο Epson SureColor F2000. Αυτά τα μελάνια είναι υδατοδιαλυτά, παραπλήσια με τα pigment-based υδατοδιαλυτά μελάνια, και με χρώματα Cyan, Magenta, Yellow, blacK και White. Μόλις εκτυπωθούν, παραμένουν μόνιμα στην επιφάνεια του υφάσματος, χρησιμοποιώντας θερμοκρασία και πίεση, με πρέσσα στου 170-175C για 1 λεπτό ή λιγότερο ανάλογα το βαμβακερό υλικό. Εχουν την υφή και αίσθηση της μεταξοτυπίας (μερικοί δεν μπορούν να καταλάβουν την διαφορά). Μερικές φορές έχουν πολύ απαλότερη αίσθηση, εξαιτίας της διαδικασίας εκτύπωσής τους, επειδή δεν χρησιμοιείται αυτοκόλλητο βινύλιο και χαρτί, αφήνοντας το μελάνι μόνο του στο βαμβακερό ύφασμα. Αντέχουν όσο και το ρούχο και είναι αδιάβροχα και ανεξίτηλα.

Τα άσπρα ή ανοιχτόχρωμα ρούχα δεν χρειάζονται προετοιμασία πριν την εκτύπωση και το σχέδιο τυπώνεται κατευθείαν σε αυτά. Ομως επειδή το μελάνι αποροφάται από το ύφασμα, είναι δύσκολο να έχουμε ζωντά χρώματα, με αντίθεση, επάνω σε σκούρα υφάσματα, γιατί το χρώμα χρειάζεται λευκό υπόβαθρο για να το καταλάβει το ανθρώπινο μάτι. Γι’ αυτό το λόγο τυπώνεται λευκή επίστρωση σε σκουρόχρωμα και μαύρα ρούχα. Αυτή η πρώτη στρώση λευκού χρώματος έχει σαν συνέπεια μια πιο “βαριά” εκτύπωση. Επίσης το λευκό χρώμα που χρησιμοποιείται σαν βάση περιέχει οξείδια του τιτανίου, με αποτέλεσμα να γίνεται πραγματικά βαρύτερο. Το αποτέλεσμα της προηγούμενης διαδικασίας είναι το ξεβαμένο ύφασμα. Για να το αποφύγουμε αυτό να συμβεί, τα μαύρα/σκουρόχρωμα ρούχα επιστρώνονται χειροκίνητα με μία ειδική επίστρωση (pre-treatment solution) χρησιμοποιώντας πιστόλια βαφής ή ειδικά μηχανήματα ψεκασμού. Η διαδικασία αυτή αφήνει μία λεπτή στρώση διάφανου υλικού επάνω στο ρούχο, η οποία επιτρέπει στο λευκό μελάνι να εισχωρήσει καλύτερα στο ρούχο χωρίς να απλώνει. Αυτή η λεπτή διάφανη στρώση φεύγει με το πρώτο πλύσιμο, αφήνοντας το ρούχο καθαρό και με ζωντανότερα χρώματα.

Τα DTG μελάνια είναι 100% συμβατά με βαμβακερά υφάσματα και μίξεις βαμβακερών/πολυεστερικών. Τα 100% πολυεστερικά ρούχα δεν συνιστώνται με τα παραπάνω μελάνια, επειδή η πλαστική τους φύση δεν τα αφήνει να απορροφήσουν το μελάνι, με αποτέλεσμα το μελάνι να μένει στην επιφάνεια του υφάσματος. Με συνηθισμένη χρήση πλυσίματος του ρούχου, η εκτύπωση θα ξεθωριάσει στην διάρκεια του χρόνου.

6. ΜΕΛΑΝΙΑ UV (ULTRA VIOLET INKS - UV INKS)

Η τεχνολογία εκτύπωσης με μελάνια UV είναι μια τεχνολογία εκτύπωσης κατά την οποία χρησιμοποιούνται μελάνια υπεριώδους ακτινοβολίας (ultra-violet lights) για να ξεράνουν και να σταθεροποιήσουν το μελάνι επάνω στο υλικό προς εκτύπωση. Καθώς η κεφαλή inkjet του εκτυπωτή ψεκάζει το μελάνι στην επιφάνεια εκτύπωσης, ειδικά σχεδιασμένες λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας UV, τοποθετημένες δεξιά και αριστερά της κεφαλής, στεγνώνουν το μελάνι ακαριαία. Αρχικά σχεδιασμένες για να ξεραίνουν βαφές σε νύχια κατά την διάρκεια μανικιούρ, οι λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας γρήγορα επεκτάθηκαν και στον χώρο της βιομηχανίας και της ψηφιακής εκτύπωσης. Επειδή οι λάμπες UV ξεραίνουν το εκτυπωμένο μελάνι άμεσα, οι κουκκίδες εκτύπωσης (dots) του μελανιού δεν έχουν την δυνατότητα να “απλωθούν” επάνω στο υλικό, με αποτέλεσμα την καλύτερη ανάλυση και λεπτομέρεια στην εκτύπωση. Επιπρόσθετα, τα μελάνια UV είναι περισσότερο ανθεκτικά σε συνθήκες άμεσης έκθεση σε φως και προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή σε ξεθώριασμα και γρατζουνιές. Η διαδικασία εκτύπωσης με μελάνια UV είναι περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον καθώς αποβάλλει λιγότερες πτητικές οργανικές ενώσεις (Volatile organic compounds ή VOCs) και λιγότερη θερμοκρασία, σε σύγκριση με μελάνια διαλύτη. Επίσης η τεχνολογία εκτύπωσης με μελάνια UV, δίνει την δυνατότητα εκτύπωσης σε επίπεδα υλικά που δεν μπορούν να εκτυπωθούν από συνηθισμένους εκτυπωτές, υλικά όπως ακρυλικά και φύλλα αλουμινίου καθώς και ξύλινες επιφάνειες και γυαλί.

Πηγή: Master.gr 

Scroll to Top