Το φωτοτυπικό μηχάνημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια τεχνολογικού εξοπλισμού στον χώρο εργασίας που σε βοηθά στην καθημερινή ροή εργασιών.
Εκεί εκτυπώνεις, αντιγράφεις, σαρώνεις πρωτότυπα έγγραφα τα οποία διανέμεις στους συναδέλφους ή πελάτες σου σε φυσική ή ψηφιακή μορφή.
Λαμβάνοντας υπόψη την σπουδαιότητα ύπαρξης ενός φωτοτυπικού μηχανήματος σε μια επιχείρηση, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις πώς να το φροντίζεις σωστά έτσι ώστε να σε βοηθάει στην εργασία σου για περισσότερο καιρό.
Mυστικά και tips για το πώς να φροντίζεις το φωτοτυπικό σου:
1. Ένα καθαρό φωτοτυπικό είναι ένα ευτυχισμένο φωτοτυπικό
Προσπάθησε να κρατάς τη σκόνη μακριά από το φωτοτυπικό σου. Πάρε ένα αντιστατικό πανάκι και όπως καθαρίζεις το γραφείο σου μην παραλείπεις το φωτοτυπικό.
Πρόσεξε να μην πέφτουν σκουπιδάκια κοντά στις εισόδους και τις εξόδους του χαρτιού. Αυτά τα σκουπιδάκια μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό του φωτοτυπικού και να προκαλέσουν από μια απλή εμπλοκή έως και σοβαρή βλάβη στο μηχάνημα.
Καθάριζε επίσης και το τζάμι του φωτοτυπικού ή του πολυμηχανήματος – μπορεί να έχει σκουπιδάκια από χαρτί, δαχτυλιές, μελάνι ή και υπολείμματα από διορθωτικό τα οποία αν δεν τα απομακρύνεις θα αποτυπώνονται σε κάθε αντίγραφο.
Χρησιμοποίησε ένα ειδικό πανάκι που δεν χαράσει το τζάμι μαζί με λίγο υγρό για τζάμια, οινόπνευμα ή ασετόν.
2. Τοποθέτησέ το εκεί που πρέπει
Το φωτοτυπικό πρέπει να είναι τοποθετημένο σε επίπεδη επιφάνεια ή στην ανάλογη βάση του.
Καλό είναι να απέχει από τον τοίχο τουλάχιστον 10 εκατοστά για να παίρνει και αυτό τον αέρα του και να μην υπερθερμαίνεται.
3. Μην το γυροφέρνεις πέρα δώθε
Εάν χρειάζεται να το μετακινήσεις βεβαιώσου ότι έχει βγει από την πρίζα.
Συνήθως τα μεγάλα φωτοτυπικά συνοδεύονται από ροδάκια. Πρόσεχε στην μετακίνηση να μην χτυπησει πουθενά.
Την ώρα που εκτυπώνει μην το κουνάς από τη θέση του καθώς μπορεί να προκληθούν εμπλοκές.
4. Το λάθος χαρτί θα καταστρέψει το Φωτοτυπικό
Προτίμησε χαρτί Α΄ ποιότητας
Φυλαξε το χαρτί σε στεγνό, καθαρό και οργανωμένο μέρος, ώστε να είναι έτοιμο για χρήση.
Το τσαλακωμένο χαρτί μπορεί να μπλοκάρει το φωτοαντιγραφικό μηχάνημα, ενώ η υγρασία μπορεί να προκαλέσει κυματισμό ή αλλοίωση του χαρτιού, με αποτέλεσμα εκτυπώσεις χαμηλής ποιότητας ή και σοβαρές εμπλοκές.
Έλεγχε πάντα τη χωρητικότητα του χαρτιού, η οποία συνήθως υποδεικνύεται με μια γραμμή στάθμης πλήρωσης κάπου στο εσωτερικό του δίσκου χαρτιού. Γέμιζε ακριβώς κάτω από αυτή τη γραμμή, ποτέ πάνω από αυτήν.
Αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις ειδικό τύπο χαρτιού (είτε πιο ελαφρύ είτε πιο βαρύ) δήλωσέ το στο μηχάνημα, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κάποια εμπλοκή (paper weight).
5. Προσοχή στα toner
Τα toner διαφέρουν ως προς το περιεχόμενο και την ποιότητά τους. Εάν δεν χρησιμοποιήσεις το σωστό toner για το φωτοτυπικό σου, μπορεί να προκαλέσεις σοβαρή βλάβη.
Επιπλέον αντικατέστησε το toner όταν έχει μειωθεί σημαντικά η στάθμη του. Εάν περιμένεις να εξαντληθεί εντελώς και δεν έχεις προνοήσει για την αντικατάστασή του ρισκάρεις να διακοπεί η ροή της εργασίας σου.
6. Εγκατέστησε επίσημο λογισμικό
Καλό θα ήταν η εγκατάσταση του φωτοτυπικού να γίνεται παρέα με το επίσημο λογισμικό του εκάστοτε κατασκευαστή καθώς έτσι επιλύονται γρηγορότερα οποιαδήποτε πιθανά θέματα απόδοσης.
7. Ακόμη κι εσύ μπορείς να του δημιουργήσεις πρόβλημα
Η αλήθεια είναι ότι η εμπλοκή χαρτιού συμβαίνει πάντα τη λάθος στιγμή…
Η πρώτη σου αντίδραση είναι σιγουρά εκνευρισμός, θυμός ίσως και απελπισία…χμμμ υπάρχει λύση όμως!
Το Φωτοτυπικό μπορεί να σου πει που ακριβώς κόλλησε το χαρτί, ρίξε μια ματιά στην οθόνη του.
Άνοιξε προσεκτικά και όχι με βιασύνη το πορτάκι όπου εκεί συνέβει η εμπλοκή καθώς αν το ανοίξεις παρορμητικά μπορεί να σκιστεί το χαρτί και να αφήσεις τμήματά του μέσα στο φωτοτυπικό.
Τράβα το προσεκτικά και μην χρησιμοποιήσεις αιχμηρά αντικείμενα, ψαλίδι, κατσαβίδι κλπ.
Αν παρόλα αυτά συνεχίζεις να έχεις απορίες, είμαστε εδώ για σένα!
Πηγή: Zisopoulos